Lieve lezers, nu dat mijn eigen kinderen de leeftijd van Sinterklaas viering zijn ontgroeid, volg ik de discussie over Sint en Piet van een afstand…de laatste in de reeks van discussies is die van Humberto Tan, die een Amerikaanse onderzoeker aan het woord wil laten over hoe de Amerikanen tegen ‘zwarte piet’ aankijken. Een verontrustende aankondiging, waar velen niet op zitten te wachten. “Blijf af van onze kinderfeest” is dan ook de roep vanuit het publiek. Het is een gevoelig onderwerp en Humberto noemt enkele voorbeelden van tradities die ook als gevoelig worden ervaren door buitenstaanders, zoals het stierenvechten in Spanje en de walvisjacht in Japan. ,,Maar de wereld moet zwijgen als men iets vindt van onze “tradities”? Lijkt mij niet consequent.”
De discussie gaat niet over het behoud van het Sinterklaas feest. Dat blijft voortbestaan…en natuurlijk snappen we allemaal dat zwarte Piet niet kan. Daarom hebben wij ook allerlei andere pieten geïntroduceerd door de jaren heen: bruine, gele, roze, rode, luie, brave, slimme….etc…
Benieuwd hoe het Universum hier tegenaan kijkt is dit de boodschap:
“….laat de discussie gevoerd worden; het is goed om kritisch tegen zaken aan te kijken, want dat is de basis van veranderingen, van groei. Wat mooi is behoud je toch. Laat de kinderen vrij in hun fantasie over Sint en Piet; ook zij hebben een ideaal beeld nodig om te geloven in het goede, in het magische…”
En laat nu dat laatste zijn waarom Sinterklaas beroemd is geworden; hij was namelijk de beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers, kinderen, dieven, pandjesbazen, maagden en prostituees. Sinterklaas was Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra, wat nu ligt in het huidige Zuidwest-Turkije. Sint-Nikolaas stierf in het jaar 343 op 6 december. Sindsdien werd hij vooral aanbeden door zeelieden die hem bescherming vroeg tegen alle gevaren op zee.
Toen de Turken Myra aanvielen, hebben zeelui uit de Zuid-Italiaanse stad Bari, in het geheim de overblijfselen van Sint-Nicolaas opgegraven en hem opnieuw begraven in een speciaal gebouwde kathedraal in het stadje Bari.
Waarom werd Sint-Nicolaas aanbeden?
Volgens de overleveringen deden na zijn dood verhalen de ronde over de wonderen die hij verricht zou hebben en werd hij daarom heilig verklaard. Nadat Sint-Nicolaas zijn laatste rustplaats in Bari had gevonden, verspreidde de populariteit van de heilige zich naar Nederland en de rest van West-Europa. Via Napels, Rome, Spanje en Frankrijk vond de verering een weg naar Vlaanderen en Nederland en via Engeland, naar Scandinavië en IJsland.
De feestdag van Sint-Nicolaas werd in Nederland eerst met kerkelijke plechtigheden gevierd. Na de reformatie in de zestiende eeuw verbood de kerk de verering van heiligen. Desondanks hield het Sinterklaasfeest stand. Door het minder katholiek te maken en het aan te passen werd Sint-Nicolaas acceptabel als de gulle gever Sinterklaas.
Ontstaan van Zwarte Piet
Zwarte Piet is een verzonnen karakter in ca 1850 door de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman, die in zijn prentenboek de knecht van Sinterklaas introduceert. De knecht wordt afgebeeld als een donkere man. Hij heeft nog geen naam. In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt waarin hij Pieter mijn knecht wordt genoemd…
U ziet het lieve lezers, ook de viering van Sinterklaas heeft vele discussies door de eeuwen heen overleeft…de geschiedenis leert dat wat mooi is blijft behouden…weliswaar met aanpassingen…
Fijne Sinterklaas viering,
Medium Sharda, OprechteMediums, Box 48